Makadámdió
A makadám dió (vagy makadámdió) finom, krémes ízű. Ennek köszönhetően gyakran használják sütemények, múffinok, kekszek vagy édes krémek készítéséhez. A makadám dió kiválóan alkalmas kásák, müzlik készítésére, valamint gyümölcs-, hús- és zöldségsaláták kiegészítésére. Kevésbé ismert olajos mag, pedig tápanyag tartalmának köszönhetően önállóan is kedvencünkké válhat.
Származási hely: Ausztrália, Kenya
A makadám dió eredete
Makadámdió, makadám dió vagy ausztrál mogyoró valójában nem is kemény, hanem kellemesen puha, majdnem krémes állagú, intenzív ízű mag. Termőhelye egy kb. 20 méter magas fa Ausztrália keleti partvidékein, amely akár 100 éven keresztül is képes termést hozni.
A makadámdió hatása
A makadám dió számos csodát rejt magában, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: A-, B-, és E-vitamint tartalmaz, de található benne vas, folsav, protein, tiamin, cink, réz, kalcium, foszfor, kálium és magnézium is. Olyan antioxidánsokkal rendelkezik, mint a polifenolok, aminosavak és a szelén. Emellett magas a rosttartalma is.
A makadámdiónak magas a flavonoid tartalma. Így a fogyasztása meggátolja a sejtkárosodást és védelmet nyújtanak a környezeti méreganyagokkal szemben. Rákos megbetegedések esetén kifejezetten védelmet adhat fogyasztása. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, védi a szívet, tisztítja az ereket.
A legmagasabb arányban magnézium, vas és foszfor található benne:
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
- Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
- Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Mindezek mellett a kozmetikai ipar is kedveli, olaja regenerálja, ránctalanítja a bőrt.
Összetevők
makadám dió
A makadám dió tárolása
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
|
100 g-ban
|
Egy adagban (50 g)
|
RI%* (50 g-ban)
|
Energiaérték
|
3163 kJ / 753 kcal
|
1582 kJ / 377 kcal
|
19%
|
Zsír
– Telített zsírsav
|
75,8 g
12,1 g
|
37,9 g
6,1 g
|
54%
30%
|
Szénhidrát
– Cukor
|
5,6 g
4,6 g
|
2,8 g
2,3 g
|
1%
3%
|
Rost
|
8,6 g
|
4,3 g
|
–
|
Fehérje
|
7,9 g
|
4,0 g
|
8%
|
Só **
|
0,01 g
|
<0,01 g
|
<1%
|
Vitaminok és ásványi anyagok
|
100 g-ban
|
Egy adagban (50 g)
|
RI%* (100 g-ban)
|
Magnézium
|
130 mg
|
65 mg
|
35%
|
Vas
|
3,7 mg
|
1,85 mg
|
26%
|
Foszfor
|
188 mg
|
94 mg
|
27%
|
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Diófélék: kesudió
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
|