Kesudió
A kesudiót fogyaszthatjuk pörkölt vagy nyers formában, sózva vagy natúr módon, de akár csokoládéval borítva is mennyei falat. Használhatjuk süteményekhez, pitékhez, fagylalthoz, gyümölcssalátákhoz, édességek díszítéséhez, egyes tésztaételeinkhez vagy snackként.
A kesudió felhasználása
A kesudió, akárcsak a többi dióféle, olajos mag, rendkívül egészséges gyümölcs, mely jellegzetes, kissé édes ízű. Számos desszert alapját szolgáltatja, de kesu paszta/krém formában is nagyon kedvelt csemege.
A kesudió hatása
A kesudió jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen. Téves a feltételezés, miszerint hízlal. A kalóriatartalma nem vészes, zsírtartalma pedig alacsony más dióféléhez viszonyítva. Az olajsav tartalma azonban kifejezetten jótékony, egészséges a szívnek, antioxidáns hatása miatt pedig csökkenti, megelőzi az egyes szívproblémák kialakulását.
A benne található magnézium csökkenti a vérnyomást, támogatja a csontok épségét, támogatja az idegeket, izmokat, ereinket, sőt a fogínyvérzés megelőzésében vagy csillapításában is hasznos a fogyasztása.
Számos kóros állapot megelőzésében vagy terápiás étrend kiegészítésben társunk: csökkenheti az epekő kialakulását, a flavonolok harcolnak a rákos sejtek ellen, réztartalma pedig ezen tulajdonságát csak erősíti. Serkenti az emésztést, vastartalma pedig vérképzésünket regenerálja.
Magyarán a kesudió egészséges. Nem utolsó sorban mindezek mellett még isteni finom is.
A kesudió tehát természetes forrása a következőknek
- Magnézium– segít csökkenteni a fáradtságot, stresszt és kimerültséget
- Vas– segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában
- Cink– segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét.
Összetevők
Kesudió
Tárolása
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A kesudió szénhidráttartalma 100 g-ban: 29,7 g
A kesudió kalória tartalma 100 g-ban: 603 kcal
Tápérték
|
100 g-ban
|
Egy adagban (50 g)
|
RI%* (50 g-ban)
|
Energiaérték
|
2533 kJ / 603 kcal
|
1267 kJ / 302 kcal
|
15%
|
Zsír
– Telített zsírsav
|
46,3 g
9,2 g
|
23,15 g
4,6 g
|
33%
23%
|
Szénhidrát
– Cukor
|
29,7 g
5,0 g
|
14,85 g
2,5 g
|
6%
3%
|
Rost
|
3,0 g
|
1,5 g
|
–
|
Fehérje
|
15,3 g
|
7,5 g
|
15%
|
Só **
|
0,04 g
|
0,02 g
|
<1%
|
Vitaminok és ásványi anyagok
|
100 g-ban
|
Egy adagban (50 g)
|
RI%* (50 g-ban)
|
Magnézium
|
260 mg
|
130 mg
|
69%
|
Vas
|
6,0 mg
|
3,0 mg
|
43%
|
Cink
|
5,6 mg
|
2,8 mg
|
56%
|
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Diófélék: kesudió
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
|