A blansírozott mandulát használhatjuk süteményekhez, pitékhez, fagylalthoz, gyümölcssalátákhoz, tésztaételekhez, édességek díszítéséhez, de kiváló kiegészítője a hal- és a húsételekhez is illik. Tökéletes snack önállóan vagy aszalt gyümölcsökkel.
A mandulában rostok és fehérjék mellett jelentős mennyiségben található kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, valamint E- és B-vitamin is. Rendszeres fogyasztásával (naponta egy kis maroknyi elegendő) hozzájárulhatunk a szívünk egészségének megőrzéséhez, javíthatjuk a koncentrációt és a memóriát, sikeresen küzdhetünk a székrekedés ellen . A várandós kismamáknak azért érdemes mandulát fogyasztani, mert a benne található tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat egészséges fejlődéséhez.
Származási hely: USA
A blansírozott mandula hatása
A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium említendő, de nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, mangánt és cinket is.
- Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
- Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
- Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
- Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
- Mangán – A mangán hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához.
- Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Összetevők
mandula
A blansírozott mandula tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tasakban.
Tápérték
|
100 g-ban
|
Egy adagban (50 g)
|
RI%* (50 g-ban)
|
Energiaérték
|
2528 kJ / 602 kcal
|
1264 kJ / 301 kcal
|
15%
|
zsír
– telített zsírsavak
|
50,6 g
3,9 g
|
25,3 g
1,95 g
|
36%
10%
|
Szénhidrát
– ebből cukor
|
9,5 g
5,0 g
|
4,75 g
2,5 g
|
2%
3%
|
Rost
|
10,4 g
|
5,2 g
|
–
|
Fehérje
|
21,9 g
|
10,95 g
|
22 %
|
Só**
|
0,07 g
|
0,04 g
|
1 %
|
Vitaminok és ásványi anyagok
|
Magnézium
|
275 mg
|
138 mg
|
73 %
|
Vas
|
3,7 mg
|
1,85 mg
|
26 %
|
Cink
|
3,1 mg
|
1,55 mg
|
31 %
|
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
___________________________________________________________________________________________________________
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
|